Overclock на Intel GMA 950

Intel GMA950 e стара вградена видеокарта в Intel 945 chipset (2008), която се използва в много  netbooks (като Acer Aspire One и др.). Тези нетбуци са много остарели, но интересното е, че с известни усилия могат да подкарат Windows 10 и даже да са използваеми.

Видео картата поддържа 400MHz, но е ограничена на 166MHz с цел по-дълга работа на батерията. Това и преди, и сега водеше до по-бавна графика. Сега обаче всеки бит производителност е добре дошъл и е необходим за по-нормална работа.

За XP имаше програма GMABooster, която позволяваше да се възстановят оригиналните 400 MHz (беше нужно да се изпълнява след всяко стартиране), но тази програма не работи за нови OS като Windows 10.

В този пост https://forums.freebsd.org/threads/under-overclocking-the-gma950-gpu-with-pciconf-setpci-works.58668/ е описано какви pci команди е необходимо да се изпълнят, за да се контролират стойностите.

Оказа се, че lspci/setpci имат съответни портове за Windows – https://eternallybored.org/misc/pciutils/ и може да се работи нормално с тях (при админски права).

Долното ще установи работата в 400 MHz (като 02.0 се вижда от lspci и е кода на видео картата)

Какъв е резултатът след всичко това?

GPU-Z показва 400MHz (вместо 166) и Pixel FillRate от 1.6 GPixels(вместо 0.7). Разлика има, като може и да се забележи в някои случаи.

Тъй като горният код трябва да се стартира при всяко стартиране, най-лесно е да се сложи като Scheduled Task с админ права, който да се стартира при всяко стартиране на системата.

Конкретният модел е Acer Aspire One D150 с параметру Intel Atom N270 (1 core, 1.6GHz), 2 GB RAM, 128GB SSD

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *